Kalender

Ladda ner som iCal-fil
Visafton och kaffeservering
Måndag, 26 Juni 2017, 19:30
Övrigt
Träffar : 542

GNDS är värdförening och ordnar med kaffeservering! Välkomna

Hyllning till Violeta Parra - texten nedan från Nestor del Castillo (Kultur Göteborg)

Britt Ling, Jan Hammarlund, Patirk Bonnet och Marcela Contardo Violeta Parra, den chilenska sångens stora legendar, upphovskvinna till bland annat sången "Jag vill tacka livet", föddes 1917 i södra Chile och dog 1967 i Santiago.

Violeta Parra föddes i en konstnärsfamilj med stor bredd. Brodern Nicanor Parra är en av Chiles största 1900-talspoeter, som erhållit flera stora litterära utmärkelser samt nominerats till Nobelpriset i litteratur. Tillsammans med systern Hilda bildade Violeta folkloreduon Las hermanas Parras.

Violeta Parra skrev både poesi och målade, samt arbetade med keramik och textil. År 1964 ställde hon ut på Louvren i Paris, Exposición individual del cuerpo humano. Violeta Parra är också grundaren av den latinamerikanska musikrörelsen Nueva Canción med namn som bland annat Victor Jara. Vi har även Violeta Parra att tacka för att så mycket av den chilenska folksångstraditionen finns dokumenterad. Detta gjorde hon under sina många resor genom Chile.

Britt Ling
Ling, som var knuten till Göteborgs kammarkör, medverkade 1974 på ett musikalbum med gruppen Röda kapellet med låtar som "Gå med i KU stärk VPK". Hon var senare medlem i Göteborgs visgrupp, Göteborgs Brechtensemble och Skrotbandet. Under 1980-talet utgav hon musikalbumen Britt Ling med vänner (Tonart 1984),Gungan och 16 andra svängiga barnvisor (Tonart 1985, belönat med Svenska Fonogrampriset 1986)och Lorca (tillsammans med Mats Grundberg, Prophone 1994). Hon har även samarbetat med bland andra Jan Hammarlund.

Ling är hedersledamot i Svenska visakademien.Hon var sommarpratare i radio den 23 juli 1984, den 9 augusti 1985 och den 7 juli 1993.

Jan Hammarlund
Recenserad av Emil Carlsson i mars 2005 i Borås tidning:

Jan Hammarlund hade kunnat vara en dammig symbol från annan tid. Han har alla lämpliga meriter. Han sjöng på Gärdet, har turnerat i Sydamerika och sjungit in låtar av Victor Jara, Violeta Parra och Silvio Rodriguez. Men Jan Hammarlund är långt ifrån schablonen.

Stereotypa vissångare lyssnar på Dylan, älskar kvinnor och ser mörkt på livet. Jan Hammarlund inspireras av Brecht, är bög och utstrålar ljus.

- Har ni kommit för att vara nostalgiska nu? Stackars er, är det första han säger. Jan Hammarlund är en politisk sångare, men de stora frågorna är alltid filtrerade genom hans underfundiga temperament. Och han har följt med sin tid. I "Balladen om kravallpolis 2243" sjunger han ömsint om en polis under Göteborgskravallerna, texten är skriven av en fängslad demonstrant. Det handlar inte om fundamentalistisk strid, "Vårt enda hopp är vår kärlek", sjunger Hammarlund.

Hans egna texter vilar oftast i en djup humanism och en enkel önskan om tolerans, även om "Gatsten" är en "spydig låt". Alla som känner sig lite subversiva ombeds att sjunga med. Det blir hysteriskt roligt när Hammarlund snabbt sufflerar publiken före varje textrad. Den fullsatta lilla konsertsalen sjunger om gatstenens kraft att ta sig genom mediebruset, "till och med ett käringkast som bara når halvvägs fram".

Texten kontrasteras av en gammalmodig melodi av Malvina Reynolds.

Hammarlunds egna böljande melodier vilar på en rik harmonik.

Gitarrspelet är elegant och tillsammans med hans mjuka vibrato och klara stämma, går tankarna ibland till någon gammal kabaré eller en salig Frälsis-orkester. Hammarlunds tematik ligger dock långt ifrån den som Guds armé brukar behandla.

"Jag vill inte ha miljoner med flis, jag vill inte ha en whisky med is, jag vill ha dig", sjunger han. Och det är en man han vill ha.

Marcela Contardo
Marcela är en svensk singer/songwriter med rötter i Chile. Tillsammans med hennes popband Contardo har hon medverkat i TV4 Nyhetsmorgon och gjort ett flertal framföranden i Sveriges Radio. Hon har också blivit internationellt uppmärksammad i Ruben Blades egna musikshow. På senare år har hon framförallt ägnat sig åt vispop och uppträtt live med sin egenkomponerade musik men också med andras tonsättningar av till exempel Nils Ferlin. Hon är även medlem i gruppen El Colectivo som spelar latinamerikansk folklore, bland annat musik av Violeta Parra.

Patrik Bonnet
Gitarrist och kompositör, född i Sverige med chilenskt ursprung.

Utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har även studerat flamenco och sydamerikansk folkmusik i Sevilla, Madrid och Valparaíso.

Under sin tid vid KMH studerade han även arabisk luta (oud) under ledning av den syriske musikern Mousa Elias. Patrik har under de senaste åren etablerat sig som en av Skandinaviens främsta flamencogitarrister. Han har spelat och komponerat för TV och film  och är även en flitigt anlitad studiomusiker. Han har spelat på skivor med artister från olika genrer såsom Bruce Kulick (Kiss) och Doug Blair (Wasp) m fl. Patrik har turnerat i Europa, Afrika, Asien, och Mellanöstern med olika grupper. Han är en av bandledarna för gruppen Sirocco som släppte sitt debutalbum "Amirim" 2014, producerad av Grammy Awardvinnaren Yair Dalal.

Plats Utanför Gräfsnäsgården, Slottsskogen